Problem: Udbuling på en eller flere diskus (bruskskiver) i lænden, der rammer nerveroden på det pågælende niveau. Man mærker  smerter, som stråler ud i benene.
4 typer:
Type 1: Lille bule - giver som oftest ikke problemer.
Type 2: Let bule - kan give symptomer, kiropraktik kan hjælpe.
Type 3: Moderat bule - giver som regel symptomer. Kiropraktik kan som regel hjælpe.
Type 4: Diskussen er sprunget. Dette kræver som regel operation.

Årsag: Overanstrengelse og overbelastning på grund af stivhed eller skævhed er de hyppigste årsager. Kan komme akut eller være bygget op langsomt. I de fleste tilfælde er prolapsen langsomt bygget op på grund af et skævt og aflåst bækken kombineret med en affladet lændekurve og små vrid i lænden ved gang.
Behandling: Kiropraktisk behandling løsner leddene, så den normale funktion genoprettes. Dette medfører i ca. 80% af tilfældene, at belastningen på diskussen nedsættes, og derved får diskussen mulighed for at hele op.
Skævhed: Der er tre slags skævheder:
- Anatomisk: det vil sige, at det ene ben er fysisk kortere end det andet. Dette undersøges ved en speciel røngtenundersøgelse, som foretages her på klinikken. Hvis der er en anatomisk skævhed over 5 mm, skal det tit korrigeres med et
hælløft i den ene sko.
- Skævt bækken: et skævt bækken kan medføre, at benlængden virker forskellig. Et skævt bækken kan rettes op med kiropraktisk behandling, øvelser samt råd og vejledning om stå-, sidde- og arbejdsstillinger.
- Ideopatisk scoliosis, hvis patienten har en ideopatisk scoliosis (scoliosis uden grund, dvs. at ben og bækken er lige) virker det ene ben kortere end det andet. Som regel kan vi ikke "helbrede" ideopatisk scoliosis, men kiropraktisk behandling der vedligeholder den normale ledfunktion kombineret med øvelser er en rigtig god ide.
Stivhed: Stivhed skyldes oftes for stiv gang, det vil sige at patienten ikke afvikler godt nok over foden. Det skønnes at 90 % af befolkningen ikke afvikler optimalt. Fodens funktion er blandt andet at fordele trykket over hele foden så belastningen op i kroppen bliver så lille som muligt. Når belastningen op i kroppen er for stor bliver bækken og baglår oftes fastlåst, så den naturlige bækken støddemberfunktion er nedsat. Dette bevirker at lænden bliver overbelastet. Gangen kan rettes med
funktionelle fodindlæg, træningssandaler samt Joya sko.
Råd: Rygtræning er essentielt. Omega 3 (Pure arctic oil).

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på nedenstående telefonnummer, hos Claus Greiffenberg.

Det Sunde Hjørne | Stjernegade 22 | 3000 Helsingør | Tlf.: +45 49211188 | Detsundehjoerne@gmail.com